14 Temmuz 2008 Pazartesi

Aydınlanma - farkındalık - çağdaşlaşma

Sanatın Anadolu Aydınlanması 2010 projesi nedir?
Anadolu'nun sahip olduğu kültürel değerleri inceleyerek farkındalık yaratmak ve bu değerleri çağdaş formlarda yeniden yorumlayarak sürekliliği sağlamak

Projenin amacı; Anadolu uygarlıklarının günümüz sanatına etkisi, kültürel birikim bağlamında bu uygarlıkların değerlendirilmesi, bu birikimden yola çıkarak ne kadar evrensel ürünler ortaya konduğunun sorgulanması ve Anadolu'da bulunan üniversitelerin güzel sanatlar bölümlerine bir açılım sağlayarak aydınlatıcı bir sanat hareketi başlatılması hedeflenmiştir.

Sanatın Anadolu Aydınlanması projesi Ali Akdamar tarafından tasarlanmış olup, 2008'den 2010'a kadar sürecek olan proje Live Sanat tarafından desteklenmektedir. Geniş bir çalışma diliminde ve sonrasında Anadolu ile sanatın merkezi olan İstanbul ve dünya arasında köprü kurabilmek amacını taşımaktadır.

Projenin evrensel boyutta ve bir bütünlük içerisinde yürümesini sağlayacak bir danışma kurulu oluşturulmuştur.
03.07.2008 tarihinde proje tasarımcısı Ali Akdamar ve projeye destek veren firma Lisans Kırtasiye, Sanatın Anadolu Aydınlanması 2010 Projesini görüşmek üzere danışma kurulu ile bir toplantı düzenlemiştir.

Projenin danışma kurulunda (soyadı alfabetik sırasına göre) Ali Akdamar, Refik Durbaş, Devrim Erbil, Adem Genç, Ara Güler, Leyla Pınar, Ferit Özşen, Tilbe Saran, Gürol Sözen, Erkal Yavi yer almaktadır.
Danışma kurulunun amacı; katılımcılar kendi coğrafyalarındaki geçmiş uygarlıkların bugüne bıraktıklarından yararlanarak, soyutlamalar yaparak çağdaş ürünler geliştireceklerdir. Danışma kurulu bu bağlamda yön verici ve bilgi aktarıcı konumda olacaktır.

Proje faliyetleri; Projeye katılmayı kabul eden üniversiteler kendi içlerinde oluşturacakları ekibi ve proje liderlerini belirleyecektir. Proje konusu kendilerine verilip, bir kavram bütünlüğü içinde ortak bir çalışma başlatılacaktır.

Resim, cam, hat, bezeme, grafik, seramik alanlarını kullanarak üretecekleri bu proje, kendi coğrafyalarının sahip olduğu kültürel mirası yansıtan nitelikte olacaktır. Proje lideri tarafından düzenlenecek ve proje süresince her üniversitede en az bir atölye çalışması yapılacaktır.

1.5 yıl boyunca danışma kurulu üyeleri ve proje destekcisi firma Live Sanat tanıtım ekibi katılımcı üniversiteleri çeşitli zaman periyodları içerisinde ziyaretlerde bulunacaklardır. Bu ziyeretlerde Danışma Kurulu üyelerinin katılımlarıyla üniversitelerde güzel sanatlar fakültesi öğrencileri ile belirlenen konularda söyleşiler yapılacak, Proje Ekibi ile proje üzerine konuşulacak, destek ve paylaşımlarda bulunulacaktır.

Türk Görsel Sanatlarda, özgün kültürümüzün çağdaş bir anlayışla yer almasını sağlayacak, Hititlerin, Selçukluların, Artukluların, Friglerin ve daha pek çok uygarlığın birikimlerini bugün nasıl değerlendireceğimizin sorgulanması gerçekleştirilecektir. Tasarım ve sanat bağlamında tüm dünyaya esin kaynağı olan bu uygarlıkların bizim tarafımızdan neden kullanılmadığı Sanatın Anadolu Aydınlanması projesi ile yanıt bulacaktır.

İsimler sağdan sola: Erkal Yavi, Ali Akdamar, Devrim Erbil , Mayir Saranga,
Refik Durbaş, Leyla Pınar, Ferit Özşen, Gürol Sözen, Beny Estiroti





Projeyi İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti resmi web sitesindende takip edebilirsiniz.

http://www.istanbul2010.org/kultur-ve-sanat/gorsel-sanatlar/projeler/sanatin-anadolu-aydinlanmasi/













































2 yorum:

Ägäis dedi ki...

Sanat Sevgi´dir...Icimizdeki gizemin hayat felsefesine yansimasidir sanat, Sanat´a ve Doga´ya bagimlilik kisisel sorunlarin, gün isiginda, bir kuyuya atilmasidir...
Sanatin Anadolu Aydinlanmasi 2010 Projesi´ne herkesin katilmasi dilegiyle...
Basarilar...
Fatos

ünal kuş dedi ki...

Anadolu aydınlanması projesinde güzel sanatlar fakültesi olan üniversitelerin öğrenci ve öğretim elemanlarını davet ediyorsunuz ama anadoluda sanatın yaygınlaşmasına hizmet etmiş birbirinden değerli eğitim fakülteleri öğretim elemanı ve öğrencilerini proje kapsamı dışında tutmuşsunuz. Unutmayınki Gazi Eğitim başta olmak üzere Anadoluda bulunan eğitim fakülteleri Anadolu aydınlanmasına bir çok sanatcı ve aydını yetiştirerek katkıda bulunmuştur.Bence Güzel Sanatlar Fakültesi asyrımını kaldırarak tüm Anadolü üniversitelerini kapsıyacak şekilde projenizi yapılandırırsanız daha iyi olur düşüncesini taşımaktayım. Sygılarımla. ünal kuş Mustafa Kemal Üniversitesi Hatay